Aikido για Τυφλούς

Πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του Aikido, το καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλο για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση. Τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Aikido για τυφλούς

Το Aikido δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργατική πολεμική τέχνη. Η εξάσκηση και εκμάθηση των τεχνικών του Aikido γίνεται μέσω παρτενέρ και όχι αντιπάλων. Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλον. Σαν αποτέλεσμα μαθαίνουν και βελτιώνουν τις σχετικές τεχνικές. Όσοι εξασκούνται στο Aikido, βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την ανάγκη να υπερβούν τους προσωπικούς τους περιορισμούς.

Η εξάσκηση στο Aikido γίνεται σε στρώματα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο Judo. Τα στρώματα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας για την εκμάθηση των τεχνικών του Aikido και των βασικών τεχνικών πτώσεων.

Οι τεχνικές του Aikido

Οι τεχνικές του Aikido πηγάζουν από το Jiu-jitsu, από το οποίο προέρχονται και οι τεχνικές του σημερινού Judo. Πολλές από αυτές τις τεχνικές βασίζονται στο πιάσιμο των καρπών, χεριών, ώμων ή των πέτων κατά τη διάρκεια επίθεσης. Οι επιθέσεις αυτές καθώς και η δυνατότητα εξουδετέρωσής τους, έχουν άμεση πρακτική σχέση και σημασία για τους τυφλούς και τα άτομα με περιορισμένη όραση που ασκούνται στο aikido.

αικιντο για τυφλούς

Μέσω της εξάσκησης στις δυναμικές, κυκλικές κινήσεις, οι εξασκούμενοι αποκτούν την ικανότητα αποτελεσματικής κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης αποκτούν τη δυνατότητα αποδοτικής χρήσης του, ανά πάσα στιγμή, διαθέσιμου χώρου.

αϊκίντο για τυφλούς

Μια από τις βασικές αρχές του Aikido είναι o έλεγχος της ισορροπίας του παρτενέρ. Ενώ μαθαίνουμε τις σχετικές τεχνικές, εξασκούμαστε και σε μεθόδους διατήρησης της δικής μας ισορροπίας, τόσο σε στατικές καταστάσεις όσο και εν κινήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία και τη λειτουργία της αρχής του μη-ανταγωνισμού στο Aikido. Η προσέγγιση αυτή απορρέει από τη θεμελιώδη δυσκολία της εξάσκησης αποτελεσματικών εφαρμογών με ασφαλή τρόπο.

Πραγματικές αποτελεσματικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε έναν μη-προστατευμένο συνεργάτη θα οδηγούσαν σε τραυματισμό. Μία μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι ο περιορισμός των επιθέσεων και των τεχνικών σε εκείνες που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Επιπρόσθετα, μια άλλη προσέγγιση είναι να επιτραπούν ισχυρές επιθέσεις και ισχυρές τεχνικές. Όμως, αυτό γίνεται με αμοιβαία συμφωνία σχετικά με τη μορφή και την ένταση των τεχνικών. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόσωπο που δέχεται την τεχνική προστατεύεται. Η τελευταία προσέγγιση, αυτή της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας παρά του ανταγωνισμού, είναι αυτή που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και διατηρείται στην πρακτική του Aikido.

Aikido για τυφλούς

Το Aikido είναι μη ανταγωνιστικό

Η αρχή του μη-ανταγωνισμού στο Aikido εμπεριέχει επίσης και την περαιτέρω αντίληψη ότι στο Aikido δεν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τους άλλους αλλά να βελτιωθούμε εμείς οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η δική μας ψυχολογική ή συναισθηματική κατάσταση εξαρτάται από την υπερίσχυσή μας έναντι κάποιου άλλου. Η σύγκριση του ενός με τον άλλο και η εμμονή σε τέτοιες συγκρίσεις, στερούνται κάθε νοήματος και αποτελούν σπατάλη χρόνου και δυνάμεων.

Οι ικανότητες, όπως επίσης και οι σωματικές δυνατότητες και δεξιότητες, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι μαθαίνουν γρήγορα ενώ άλλοι μαθαίνουν με πιο αργούς ρυθμούς, γεγονός που μακροπρόθεσμα δεν έχει σημασία. Αυτό που παραμένει σημαντικό είναι να μπορούμε να βελτιωνόμαστε εμείς οι ίδιοι σε συνάρτηση με τους δικούς μας ρυθμούς προόδου. Άλλωστε, αυτό τελικά είναι που θα μας δώσει μια αίσθηση πραγματικής ικανοποίησης. Όσοι εξασκούνται στο Aikido, κατανοούν και ενσαρκώνουν την βασική αντίληψη του Morihei Ueshiba. Πίστευε ότι η προσπάθεια νίκης και επικράτησης έναντι των άλλων είναι απολύτως μάταιη.

Ακολουθώντας την αντίληψη αυτή, το Aikido Αθηνών έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι τυφλοί και τα άτομα με περιορισμένη όραση μπορούν να εξασκηθούν στο Aikido με φυσικό και επί ίσοις όροις τρόπο. Μετά από μια περίοδο εκτενούς βασικής εξάσκησης σε τεχνικές και σε πτώσεις, θα έχουν τη δυνατότητα εξάσκησης με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου.