Εξάσκηση

Janet Clift

Εξάσκηση στο Aikido

Η εξάσκηση και οι δραστηριότητες στο Aikido Αθηνών διεξάγονται σύμφωνα με τις παραδοσιακές Ιαπωνικές μεθόδους εξάσκησης.

Τα νέα μέλη του dojo ξεκινούν την εξάσκησή τους στο τμήμα αρχαρίων. Εδώ δίνεται μεγάλη έμφαση:

 1. Στην άριστη στάση και τις βασικές κινήσεις σώματος.
 2. Στη σωστή απόσταση από τους συνασκούμενούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάσκησης.
 3. Στην κατάλληλη υποδοχή και εφαρμογή των βασικών τεχνικών.
 4. Στον έλεγχο του σώματος. Για παράδειγμα ορθή χρήση των ποδιών και των γοφών, διατήρηση του ανώτερου κορμού χαλαρού αλλά σε εγρήγορση.
 5. Στη σωστή αναπνοή.
 6. Στη διαρκή προσοχή στον παρτενέρ τους ώστε οι τεχνικές να εφαρμόζονται με τον μέγιστο δυνατό βαθμό ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Στο μεικτό τμήμα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν στις τεχνικές και να προοδεύσουν μέσω:

 1. Γενικών και εξειδικευμένων μαθημάτων. Τεχνικές ακινητοποίησης και ρίψεως ενάντια σε μια πληθώρα επιθέσεων, με ή χωρίς όπλα, από έναν ή πολλούς επιτιθέμενους.
 2. Εξάσκησης στα όπλα. Χρησιμοποιούνται ξύλινο σπαθί (Bokken – Μποκέν) και ραβδί (Jo – Τζο) σύμφωνα πάντα με τις αρχές του Aikido.
 3. Iaido (Ιάιντο) – ιαπωνική ξιφούλκηση.
 4. Zazen – καθιστικός διαλογισμός.
 5. Σεμιναρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
κάνοντας εξάσκηση στο aikido

Senseis και εξάσκηση

Οι Sensei στο Aikido Αθηνών έχουν πολύχρονη πείρα και με τα χρόνια έχουν δημιουργήσει μια δυναμική ατμόσφαιρα εξάσκησης στο dojo όπου πρωτίστως δίνεται έμφαση στο σεβασμό και την ασφάλεια των εξασκούμενων διατηρώντας παράλληλα την ένταση και την αποτελεσματικότητα της τέχνης. Η έμφαση στην τελειοποίηση των βασικών δεξιοτήτων κατά την παραμονή των μελών στο τμήμα των αρχαρίων θέτει τα θεμέλια για την εξέλιξή τους ως τη μαύρη ζώνη και περαιτέρω.

Η εξάσκηση στο Aikido είναι συνεργατική και όχι ανταγωνιστική.

Γίνεται μέσω παραδειγμάτων. Οι προφορικές επεξηγήσεις είναι περιορισμένες και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητάς τους.

Η επισημότητα και το πρωτόκολλο χρησιμοποιούνται ως ισχυρό εργαλείο που σκοπό του έχει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της ευαισθησίας πέρα από ένα απλώς φυσικό επίπεδο.

εξάσκηση στο aikido
Eamonn Devlin


Το πνεύμα του Aikido

Χρησιμοποιώντας τη συνεργατική μέθοδο εξάσκησης του Aikido στην αντιμετώπιση επίβουλων καταστάσεων, μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε την αδυναμία, το φόβο και τις αμφιβολίες μας. Σαν αποτέλεσμα, αναπτύσσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Ύστερα από μακροχρόνια εξάσκηση αναπτύσσονται βαθύτερες αξίες, όπως για παράδειγμα καθαρότητα αντίληψης, εστιασμός και συγκέντρωση μαζί με χαλαρότητα και διευρυμένη συνείδηση.


Το σώμα του Aikido

Το Aikido αναπτύσσει κάθε πτυχή της φυσικής σας κατάστασης. Ισορροπία, μυϊκός τόνος, αντοχή και δύναμη, συντονισμός, αντανακλαστικά, ευλυγισία, αναπνοή και στάση, βελτιώνονται μέσω της εξάσκησης στο Aikido.
Συγκεκριμένα, η τέχνη της ασφαλούς εξάσκησης και απορρόφησης των τεχνικών του Aikido, αναπτύσσει μοναδικές δεξιότητες στο σώμα. Για παράδειγμα, πώς να απορροφάτε και να επανακατευθύνετε τη δύναμη και τη σύγκρουση.