Εξάσκηση

Εξάσκηση στο Aikido

Η εξάσκηση και οι δραστηριότητες στο Aikido Αθηνών διεξάγονται σύμφωνα με τις παραδοσιακές Ιαπωνικές μεθόδους εξάσκησης.

Τα νέα μέλη του dojo ξεκινούν την εξάσκησή τους στο τμήμα αρχαρίων. Εδώ δίνεται μεγάλη έμφαση στα εξής:

•  Εκμάθηση άριστης στάσης και βασικές κινήσεις σώματος.
•  Διατήρηση της σωστής απόστασης από τους συνασκούμενούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάσκησης.
•  Σωστή εφαρμογή των βασικών τεχνικών του Aikido.
•  Σωστή υποδοχή των τεχνικών του Aikido.
•  Σωστός έλεγχος του σώματος π.χ. σωστή χρήση των ποδιών και των γοφών, διατήρηση του ανώτερου κορμού χαλαρού αλλά σε εγρήγορση, τόσο κατά την εφαρμογή αλλά και στην υποδοχή των τεχνικών.
•  Σωστή αναπνοή.
•  Διαρκής προσοχή στον συνασκούμενό τους ώστε οι τεχνικές να εφαρμόζονται με τον μέγιστο δυνατό βαθμό ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Στο μεικτό τμήμα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν στις τεχνικές και να προοδεύσουν μέσω:
•  Γενικών και εξειδικευμένων μαθημάτων. Τεχνικές ακινητοποίησης και ρίψεως ενάντια σε μια πληθώρα επιθέσεων, με ή χωρίς όπλα, από έναν ή πολλούς επιτιθέμενους.
•  Εξάσκησης στα όπλα. Χρησιμοποιούνται ξύλινο σπαθί (Bokken – Μποκέν) και ραβδί (Jo – Τζο) σύμφωνα πάντα με τις αρχές του Aikido.
•  Εξάσκησης στο Iaido (Ιάιντο): χρήση του ιαπωνικού σπαθιού (Katana – κατάνα) μέσα από ατομικές φόρμες.
•  Zazen διαλογισμού για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της εγρήγορσης.
•  ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ από προσκεκλημένους sensei στην Αθήνα αλλά και σε σεμινάρια στο εξωτερικό.

Senseis

Οι Sensei στο Aikido Αθηνών έχουν πολύχρονη πείρα και με τα χρόνια έχουν δημιουργήσει μια δυναμική ατμόσφαιρα εξάσκησης στο dojo όπου πρωτίστως δίνεται έμφαση στο σεβασμό και την ασφάλεια των εξασκούμενων διατηρώντας παράλληλα την ένταση και την αποτελεσματικότητα της τέχνης. Η έμφαση στην τελειοποίηση των βασικών δεξιοτήτων κατά την παραμονή των μελών στο τμήμα των αρχαρίων θέτει τα θεμέλια για την εξέλιξή τους ως τη μαύρη ζώνη και περαιτέρω.

Η εξάσκηση στο Aikido είναι συνεργατική και όχι ανταγωνιστική.

Η εξάσκηση γίνονται μέσω παραδειγμάτων. Οι προφορικές επεξηγήσεις είναι περιορισμένες και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητάς τους.

Η επισημότητα και το πρωτόκολλο χρησιμοποιούνται ως ισχυρό εργαλείο που σκοπό του έχει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της ευαισθησίας πέρα από ένα απλώς φυσικό επίπεδο.

Janet Clift


Το πνεύμα του Aikido

Χρησιμοποιώντας τη συνεργατική μέθοδο εξάσκησης του Aikido στην αντιμετώπιση επίβουλων καταστάσεων, μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε την αδυναμία, το φόβο και τις αμφιβολίες μας. Αναπτύσσουμε με τον τρόπο αυτό την αυτοπεποίθησή μας. 
Ύστερα από μακροχρόνια εξάσκηση αναπτύσσονται βαθύτερες αξίες, όπως καθαρότητα αντίληψης, εστιασμός και συγκέντρωση μαζί με χαλαρότητα και διευρυμένη συνείδηση.


Το σώμα του Aikido

Το Aikido αναπτύσσει κάθε πτυχή της φυσικής σας κατάστασης. Ισορροπία, μυϊκός τόνος, αντοχή και δύναμη, συντονισμός, αντανακλαστικά, ευλυγισία, αναπνοή και στάση, βελτιώνονται μέσω της εξάσκησης στο Aikido.
Συγκεκριμένα, η τέχνη της ασφαλούς εξάσκησης και απορρόφησης των τεχνικών του Aikido, αναπτύσσει μοναδικές δεξιότητες στο σώμα, όπως πώς να απορροφάτε και να επανακατευθύνετε τη δύναμη και τη σύγκρουση, καθώς και δυναμική ευελιξία.

Eamonn Devlin